Katarina Henryson music mind matter

Katarina Henryson

Katarina Henryson är sångerska, född 1964 i Stockholm.

Sedan 1984 har hon arbetat i olika konstellationer och musikgenrer, från klassisk musik till jazz och soul. Hon är kanske mest välkänd för den breda allmänheten som en av originalmedlemmarna i den internationellt framgångsrika acappellagruppen The Real Group – med turnéer runt hela världen och ett 20-tal album. I eget namn har hon bland annat samarbetat med musiker och kompositörer som Roland Pöntinen och Svante Henryson.

Hon lämnade The Real Group efter 32 år för sitt eget vokala konstnärskap, där hon utforskar rösten bortom genrer och stilar.

Sedan 2016 arbetar Katarina Henryson bl a med uppföranden och utföranden som bäst kan beskrivas som performanceverk. Hon ger också workshops, föreläsningar och konserter.

På listan över samarbeten inom performance och kollaborativa koncept finns bl a The Cleaner av Marina Abramović, Moderna Museet i Stockholm  2017, (vokalt och koreografiskt ansvarig tillsammans med Abramovićs medarbetare Lynsey Peisinger). Sonic and Energetic Spaces, Moderna Museet i Malmö 2017 (tillsammans med Lynsey Peisinger) Landscapes of Transformation, Lettlands officiella hundraårsfirande i Jurmala 2018 (med Jānis Šipkēvics). 360° konsertperformance serie 2017- (konstnärlig ledare)

Katarina Henryson:

Mitt konstnärliga tema och min drivkraft är att arbeta med klingande och visuella miljöer som inbjuder till att människor upplever kontakt med sig själva, varandra och det rum de befinner sig i, utan att inordnas hierarkiskt. Att få kontakt med det nyfikna och hoppfulla vi besitter både som individer och i grupp. Konsten, både den visuella och den vokala, avväpnar och ger en möjlighet att gå utanför de vanliga föreställningarna vi har om oss själva och våra så kallade positioner.

Katarina Henryson verkar också för den vokala utvecklingen och tillgängligheten som styrelsemedlem i The Real Group Academy, Eric Ericsson International Choral Centre samt för upphovsrättsfrågor inom SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation)

Fotograf: Jann Lipka