Henryson Pöntinen Henryson

Katarina Henryson, Roland Pöntinen, Svante Henryson

En gränsöverskridande trio som skapar en särskild stämning av intimitet och högt i tak. Musik som spänner över decennier och världsdelar.

Här är ett program från sommaren 2015:

Det växer från Edens tider T.Gudmundsson trio
Nocturne fiss-moll op.48 nr 2 Frédéric Chopin piano
Come down in time Elton John/Bernie Tupin sång/cello
How about a little kindness K. Henryson sång/cello
The only exception Josh Farro&Hayley Williams trio
Pagodes Claude Debussy piano
Raga Svante Henryson cello
Ce qu´a vu le vent d´Ouest Claude Debussy piano
I´ve been traveling Tuuli Ikonen trio
Visitor Kjetil Björnstad cello/piano
Black Run Svante Henryson cello
Rain Svante Henryson cello/piano
Both sides now Joni Mitchell trio

Roland Pöntinen är en av Sveriges mest framgångsrika konsertpianister. Som sjuttonåring debuterade han med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med många av de mest betydande orkestrarna över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonic i Hollywood Bowl, Philharmonia Orchestra på Théâtre du Châtelet i Paris och Royal Festival Hall i London och framträdanden vid The Proms i Royal Albert Hall. Bland dirigenterna som Pöntinen samarbetat med finns namn som Esa-Pekka Salonen, Paavo Järvi, Myung-Whun Chung, David Zinman och Rafael Frühbeck de Burgos.

Roland Pöntinen är även verksam som tonsättare och 1998 uruppfördes hans Blue Winter med stor framgång i Carnegie Hall, New York, med Philadelphia Orchestra under Wolfgang Sawallisch. I London 2010 uruppfördes Danse serpentine för klarinett och piano tillägnat Martin Fröst som fick lysande recensioner i The Times.

Bland de över nittio skivinspelningarna kan nämnas Pianorama med musik ur filmer som Diva, Eyes Wide Shut, Amarcord och For Agnès, inspelningar av Alfred Schittkes kammarmusik och pianomusik av Ferrucio Busoni. Bland de allra senaste inspelningarna finns också Tangophoria tillsammans med trombonisten Christian Lindberg och bandoneonisten Jens Lundberg.

Roland Pöntinen är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har erhållit den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.

 

Katarina Henryson Sången har varit hennes uttryck allt sedan hon gick i Adolf Fredriks Musikklasser som barn, vidare på Musikhögskolan i Stockholm och under 90-talet som studio- och kör-sångerska inom pop och soulgenren.

Som en av originalmedlemmarna i sånggruppen The Real Group sedan starten 1984, har Katarina varit med och skapat en unik ensemble. Gruppen har bildat ett nordiskt exempel i världen inom vokalgruppsmusiken idag, där Katarinas flexibla altstämma och speciella scenutstrålning varit en av hörnstenarna i 31 år. Tillsammans med The Real Group har hon gjort ett stort antal skivor och tusentals konserter över hela världen.

Förutom sången ägnar hon sig åt att komponera musik och sångtexter.

Kärleken till jazz och folkmusik är en utgångspunkt, och hennes sångsätt har ett rakt och okonstlat uttryck, som av någon har beskrivits som “soulmadrigal”.

 

Svante Henryson har en bredare repertoar än de flesta. Tyngdpunkten ligger i en modern, sofistikerad jazz – han hör till det högkvalitativa skivbolaget ECM:s stall, och 2014 utsågs han till Årets jazzmusiker av Sveriges Radio. Men han är lika hemma i modern konstmusik som i den avancerade jazzen, och spelar både Vivaldi och hårdrock. Denne mångsidige multimusiker har på senare tid rönt stora framgångar som komponist, bland annat med en prisbelönt sonat för soloviolin och oratoriet Vidderna inom mig till texter på samiska av Nils-Aslak Valkeapää.

Han har hunnit med mycket: efter en tidig karriär som professionell orkesterkontrabasist, bl a som solobasist i Oslofilharmonien, breddade han sin repertoar med både cello och elbas, två instrument han också har komponerat flera solokonserter för. Under en period spelade han hårdrock tillsammans med Yngwie Malmsteen. I dag kan man höra honom spela elektrifierad akustisk cello tillsammans med klarinettisten Martin Fröst, eller barockmusik på elbas. Bland andra artister han arbetar med finns Elvis Costello, Anne Sofie von Otter, Steve Gadd, Jon Balke, Ketil Bjørnstad, Wolfgang Muthspiel, Malena Ernman, Mats Bergström.

2015 belönades Svante Henryson med Nordiska Rådets Musikpris.